De gevel bepaalt het aanzicht van een gebouw. Bij panden met bakstenen gevels is het voegwerk daar nog eens een belangrijk onderdeel van.
De risico’s van slecht voegwerk
Gedurende de jaren wordt het voegwerk door milieu- en weersinvloeden aangetast, waardoor de voegen zich in de loop der tijd ‘sluiten’. Voegwerk dat niet meer in goede staat is, gaat barsten en brokkelen. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan zoals schimmel, lekkage en doorslaande muren. Bij ernstige problemen kan het zelfs de isolatie van uw pand aantasten.
TIP | Aan de kleuren van het voegwerk kan men zien of dit nog in goede staat is. De voegenkleur verandert namelijk wanneer er vocht- of vorstschade is.
Voegwerk bij oude panden
Bij veel gebouwen uit de jaren ’60, ’70 en ‘80 is weinig aandacht besteed aan het voegwerk. Prijs en snelheid waren in die tijd het belangrijkst. Op de kwaliteit van het mortel en de uitvoering werd minder gelet. Dat heeft tot gevolg dat veel voegwerk uit die decennia nu echt aan vervanging toe is.
Waarom het voegwerk vervangen?
Door uw gevel opnieuw te voegen worden eerder genoemde problemen voorkomen. Daarnaast verhoogt u de waarde van uw pand. Schakel daarom gerust onze gevel-expert in. Hij bepaalt samen met u of uw gevel gezond is of toe aan vervanging.
Nieuw voegwerk? Dan eerst de gevel reinigen
Als u overweegt uw voegwerk te vervangen of de gevels van uw pand te hydrofoberen, dan is een schone ondergrond een must. Vuil, mos en algen zullen namelijk eerst moeten worden verwijderd. Anders kan het nieuwe materiaal nooit goed hechten. Dit betekent dat de gevel grondig afgespoten moet worden met lage druk en warm water. Hierdoor worden alle losse deeltjes, mos en algen verwijderd en gaan de poriën van de ondergrond open.
Op onze pagina over gevelreiniging kunt u meer lezen.